Apple genelde alternatifsiz ürünler yaptığı için ipod’un da alternatifi diye yazı yazmak zor. Ama daha ucuz ve daha kısıtlı özelliklere sahip veya daha pahalı ve daha gelişmiş özelliklere sahip muadilleri almak isteyenler olabilir.

Öncelikle şunu belirteyim Ipod Touch 3. nesil 32 gb amazon fiyatı 261$; Apple’in kendi sitesinde 299$.

Birkaç alternatif şu şekilde:

- Zune HD

İlk ve en önemli alternatif budur benim kanımca. Çünkü ipod kadar kullanışlı, hızlı, aynı fiyat segmentinde bulunan başka bir çalar yok. Zune HD 720p video oynatarak da ipod touch’a fark atıyor. LCD tvlere bağlayıp ordan bu hd filmleri/videoları izleme imkanı da var. Multitouch desteği var. Radyosu var. İnternete bağlanabiliyorsunuz. Marketplace’den uygulama, müzik, wallpaper indirebiliyorsunuz. E tabi ki bi App store gibi değil. Dolayısıyla Ipod’un yanında multimedya desteği güdük kalıyor. Bana sadece müzik, video, internet, radyo, küçük oyunlar vs yeter diyorsanız ideal. Çok da şık tasarımı var. Yalnız işte App bakımından zengin olmaması en büyük handikapı. Benim gönlümden geçen alet bu idi lakin Ipod uygulama bakımından fark atıyor. Teknik olarak biraz bilgi vermek gerekirse Nvidia Tegra işlemcisini kullanıyor. Bu işlemcinin özelliği her başlıca iş için içinde özel bir işlemci barındırması. Yani müzik dinlemek için ayrı işlemci, HD video çözmek için ayrı işlemci… vs. Bu da büyük miktarda hızdan kazanç sağlıyor. Zune HD’yi Xbox 360 ile beraber de kullanabilmek mümkün. Microsoft bütün platformlarını bir araya topluyor. Bunlar güzel şeyler.

Fiyatı da ipoddan daha ucuz. 32 gb’ının fiyatı 228$-288$ arası değişiyor.

Şuradan Cnet incelemesi izlenebilir.

Zune HD CNET review

- Sony X-Series Walkman

Yine Sony ve tabi ki yine pahalı. Bunun 16 gblığı ile ipod’un 32 gblığı aşık atabilyor ancak fiyat bakımından. Bunun en hoş özelliği güzel arayüzü. Sony zaten walkman konusunda baya ilerideydi. Yine güzel bir müzik deneyimi yaşatıyor. Çok da güzel dizaynı var. Bunun da widgetları var. Tabi ki Ipod’la mücadele edecek kadar değil. Youtube’dan video izleyebilir, internette sörf yapabilirsiniz. Dahili radyosu var. Video frameleri arasında ilerlemek de şık bi özellik olmuş.

Fiyatı biraz tuzlu 299$- 358$ arası değişiyor.

Şuradan Cnet incelemesi izlenebilir:

Sony X-Series Walkman CNET review

- Samsung P3

En mütevazı adayımız da bu. Düşük fiyatıyla dikkat çekiyor. Flash oyunları var, widgetları var şirin şirin, radyosu var, bluetooth da var.

16 gb Samsung P3’ün fiyatı da 178$-199$ arası değişiyor.

Cnet incelemesi:

Samsung P3 CNET review

-Cowon S9

16 gb’ının fiyatı 218$ civarı

Cnet incelemesi:

Cowon S9 CNET review

- Archos 5

Bu ipod’dan ziyade bi netbook alternatifi. İçinde android yüklü ve büyükçe bir ekranı var. Çok kaliteli görüntü veriyor. Fiyatı da uygun. Alacaklar düşünebilir. Büyüklük problem değil derseniz.

Fiyatı 269$- 329$ arası değişiyor.

Cnet incelemesi:

Archos 5 CNET review

- Finali editörün seçimiyle tamamlıyoruz: Ipod Touch

Ipod Touch CNET review