Bilgisayara takılan her flash bellek artık potansiyel bir virüs tehlikesi barındırıyor. Otomatik çalıştırma sonucunda bizim kontrolümüz olmadan bilgisayara bulaşıyor bile. Buna karşı önlem olarak Microsoft'un da kendi tavsiyesi olan usb sürücülerin autorun özelliğini kapatmak. Bunun için yapılması gerekenler:
  1. Microsoft'un sitesinden XP'ye kendiliğinden gelmeyen birkaç özellik sunan bir uygulama kurmak gerekiyor. Bunun adı Tweak UI dir. Bu uygulama işletim sisteminin kullanıcıya gösterilmeyen birçok ayarını yapabilmeyi sağlar. Şuradan indirilebilir:
  2. http://download.microsoft.com/download/f/c/a/fca6767b-9ed9-45a6-b352-839afb2a2679/TweakUiPowertoySetup.exe
  3. Dosyayı indirip kurduktan sonra kendini büyük ihtimalle "Başlat/Tüm Programlar/Powertoys for Windows XP"ye atmıştır. Ordan çalıştırılır
  4. Yan menüden "My computer"in alt menüsü açılır
  5. Alt menüden "Autoplay"e basılarak alt menüsü açılır
  6. Alt menüden "Types" seçilir
  7. Sağ kısımda çıkan panelde "Enable autoplay for removable drives" yazan maddenin başındaki kutudaki tik işareti kaldırılır
  8. İsteğe bağlı olarak üstündeki "Enable autoplay for CD and DVD drives" yazan maddenin işareti de kaldırabilir. Böylece CD ve DVD lerde de otomatik çalıştırma özelliği engellenir.
  9. Hatta bence garanti olması için alt menüde az önce girdiğimiz "Types"in üstündeki "Drives" kısmına basıp sağda çıkan bütün  sürücülerin başındaki kutunun tik işaretini kaldırılabilir. Hiçbir şey otomatik başlamasın elimle başlatırım diyenlere.