Yeni bir tema kurmak

Öncelikle birkaç arka plan bilgisi vermek istiyorum. Bilgisayarımızda kurulu gelen Microsoft Windows XP, Microsoft bünyesi dışında oluşturulan temaları kabul etmiyor. Bu yüzden internette bulunan temaları birkaç işlem yapmadan direk olarak kullanmak mümkün olmuyor.

Herhangi bir setup dosyası olmadan veya sürekli arkada açık olan bir program olmadan çalışan tema kurulumunun nasıl olduğundan bahsedelim. Öncelikle dışarıdan tema kuracağımız için Microsoft'un engelini kaldırmak gerekir. Bunun için Uxtheme Multi-patcher 6.0 dosyasını indirip bilgisayarda çalıştırıldığında bu program uxtheme.dll dosyasını değiştirerek 3. parti temaların bilgisayara kurulmasına izin verir. Programı ücretsiz olarak şuradan indirebilirsiniz:

http://download.softpedia.com/dl/865e973d585e530dea244b4e5cd58af9/4a9aea3c/100002369/software/os_enhance/uxpatcher.zip

Yalnız program çalışma esnasında XP cd si isteyebilir. Yanınızda bulunsun.

Program uxtheme.dll dosyasını değiştirdikten sonra 3. parti temaları XP'nin tema klasörünün içine atmamız gerekir. Bunun konumu:

C:\WINDOWS\Resources\Themes

Temalar klasörleriyle birlikte bu klasöre atıldıktan sonra klasörün içindeki .msstyle uzantılı dosya çift tıklanarak kullanılabildiği gibi masaüstünün boş bir yerinde sağ tıklanıp "Özellikler"e basılıp çıkan pencereden "Görünüm" sekmesine girilip "Pencere ve Düğmeler" seçeneğinin altından yüklemek istenilen temanın adı seçilerek de kullanılabilir. Yalnız bazı temalarda buradan doğrudan tema ismi görülmeyebilir. Bunun için bir yöntem daha vardır. O da TuneUp Utilities 2009 kullanmaktır. TuneUp tümleşik bilgisayar bakım programıdır. Şu ana kadar gördüğüm işini en iyi yapan bakım programı diyebilirim. Yan araçlarından biri de Windows'u modifiye etmeye yarayan bir araca da sahiptir. Buradan tema, simge veya Windows başlama ekranınızı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu programı şuradan indirebilirsiniz:

http://download.softpedia.com/dl/f5975cd42eb292b50f839890de48b328/4a9aeade/100004576/software/tweak/TU2009TrialEN-US.exe

Buradan indirilen 1 aylık deneme sürümüdür ama işinizi görecektir.

Program açılıp yan menüden "Customize Windows"a basılır. Oradan "Adjust look and feel of windows"a basıldığında TuneUp Styler açılır. Visual Styles penceresinde Add butonuna basılarak menü açılması sağlanır ve "Install visual style from a file" seçeneğine basılır. Çıkan diyalog penceresinden yüklemek istediğimiz temanın konumu gösterilir ve tema eğer hasar görmemişse ve XP'ye uygunsa programa katılır. Apply dendiğindeyse tema uygulanır.

Tema değiştirmek bu şekildedir. Vista'nın Aero temalarından birini kurarak XP'nin performansıyla Vista'nın görselliği birleştirilebilir. Bir adet programsız kurulan Vista teması şuradan indirilebilir:

http://ul.to/lj7jp8

Simge(ikon) Değişimi

Bunun da birçok yolu var. Ama benim göstermek istediğim yine TuneUp Utilities kullanılarak yapılanı. Piyasada birçok ikon pakedi var ama kimse doğru düzgün nasıl yapılacağını anlatmamış. Ben de biraz araştırdıktan sonra TuneUp'ı keşfederek bu sorunu çözdüm. Yalnız burada yine sorun vardı. Her dosya tipini teker teker değiştiriyordum. Çok masraflıydı. Bu yüzden biraz daha araştırıp bir ikon pakedi buldum. Çift tıklamayla bütün ikonlar TuneUp kullanılarak değişiyordu. Bu paket şuradan indirilebilir:

http://ul.to/425elx

Sidebar

Vista ve Windows 7'nin masaüstünü süsleyen yan çubuğunu XP'de de kullanmak mümkün. Bunun için:

Windows 7 sidebar 1.0: http://www.thoosje.com/download/sidebar-7/click.php?id=1

Thoosje Vista Sidebar 3.0: http://www.gezginler.net/modules/mydownloads/visit.php?lid=9396

Bu sidebarı kurduktan sonra üstüne gadget ekleyip dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Google, hava durumu, sticky notes, saat, takvim, işlemci/bellek kullanımı göstergesi… gibi birçok gadget mevcut.

Rocketdock

Ücretsiz bir yazılım olan Rocketdock minimalist yaklaşımla Mac OS X'te masaüstünün altında bulunan, simgenin üstüne gelince büyüyen ve gıptayla baktığımız uygulama başlatıcıyı ayağımıza getirir. Birçok simge desteği esnek yapısı ve düşük bellek tüketimiyle herkesin işlerini kolaylaştırabilir. İndirmek için:

http://rocketdock.com/download

Bu işlemlerin performans maliyeti ne olur?

Benim gözlemleyebildiğim kadarıyla eğer XP'yi varsayılan temasıyla kullanılıyorsa yukarıda anlattığım gibi programsız tema değişimi yapıldıysa bunun fazla bir maliyeti olmuyor. Sadece bilgisayar açıldığında svchost.exe'nin arkasında çalışan yaklaşıp 8-10 mb bellek tüketen TuneUp Theme Extension uygulaması oluşuyor. Ancak XP'yi eski Windows 98 temasıyla kullanıyorsanız o zaman tahminimce 20-30 mb fazladan bellek tüketimi olur. Görev Yöneticisi'nin "İşlemler" sekmesinden en çok bellek kullanan svchost.exe uygulamasını bulursanız ki bu 20-30 mb arası bellek tüketmektedir.(Yanlış bir uygulamayı karıştırmamakta fayda var) Bu temalardan sorumlu olan svchost'tur. Windows'un kendi uygulaması olan "Themes" uygulaması da bu svchost'un içinde çalışır.

Sidebar fazladan bir 8-10 mb bellek kullanıyordu yanılmıyorsam. Rocketdock da 10 mb civarı bellek kullanır genelde.

Bunlarla uğraşmak istemeyenlere

Ben böyle elimle uğraşmam ama Aero görselliğini isterim diyenler için de bir yöntem var. O da Vista transformation pack adlı uygulama. Bu paket uygulama yukarıdaki işlemlerin neredeyse tamamını otomatik olarak yapar. Hatta fazladan birçok özellik de ekler XP'ye. Ben sürekli oyun oynayan birisi olduğum için tavsiye etmiyorum bu yöntemi. Ücretsiz Vista Transformation Pack uygulamasının 9.0.1 sürümü buradan indirilebilir:

http://www.gezginler.net/modules/mydownloads/visit.php?lid=3786