NVIDIA CUDA Kurulumu
Yine Türkçe kaynağı çok çok az olan bir konu bu. Kurulum kolay ama yine de sırayla yapmakta fayda var.
1) Öncelikle ekran kartımız CUDA’ya müsait mi diye bakıyoruz. Onun için şuraya gidiyoruz:
CUDA’ya sahip ekran kartları listesi
2) Bizim CUDA kullanabilmemiz için gerekenler:
-
CUDA enabled bi GPU
-
GPU’nun driveri
-
CUDA yazılımı
-
Visual Studio 2005, 2008 veya Visual C++ Express
3) 1. maddedeki listeye bakıp ekran kartımızın CUDA desteğini içerdiğini anladık mı tamam devam edelim. Şimdi onun driverini kurmaya geldi sıra. Her zaman güncel driverları kullanmakta fayda var. Driver sürümüyle CUDA SDK ve toolki sürümü aynı olmalıdır aksi halde sorun çıkmaktadır. Driverları şuradan bulabiliriz:
Şu adreste CUDA için gerekli olan bütün her şeyin listesi var yalnız buradaki developer driverlarını kurunca benim Windows 7 çöktü. Sizde nolur bilmiyorum.
Nvidia CUDA için gereken her şey (Yazıyı yazarken CUDA 3.2 RC versiyonundaydı)
Eski sürümlerine ulaşmak için ise şuraya gidiyoruz:
Nvidia CUDA Toolkit eski sürümleri
Şimdi eski sürümleri niye verdim şunun için sizin kurduğunuz driver üstündeki CUDA versiyonu eski olabilir ama siz gidip de uyuşmayan daha yeni bir CUDA kurarsanız patlama olasılığı çok yüksek. Şahsen yaşadım biliyorum.
Öncelikle yüklediğimiz driverimizi bir doğrulayalım acaba içinde CUDA var mı varsa versiyonu kaç:
-
Masaüstünde boş bi yerde sağ tıklayıp “NVIDIA Control Panel”e geliyoruz. Ordan açılan pencerenin sol alt köşesindeki “System Information”a basıyoruz. Orda CUDA çekirdeği sayınızı da görebilirsiniz. Ne kadar çok o kadar iyi:) bi gtx 480imiz yok ki 480 CUDA cores yazsın. Neyse sapmayalım olaydan
-
Üst sekmelerden “Components”e basıyoruz. Orda CUDA driver versiyonu yazar. Misal bendeki:
Burda benim CUDA versiyonum 3.1 mesela. Şu an 3.2 RC var. Ben de hemencecik en günceli olsun diye CUDA Toolkit 3.2’yi kurmuştum. Deneme uygulaması çalıştırdım. “Version mismatch” dedi. Toolkitleri falan kaldırıp 3.1 indirip tekrar kurmak zorunda kaldım. Sonra oldu neyse ki. Devam edelim.
4) Driver versiyonumuza uygun CUDA Toolkitini indirmemiz gerekiyor. Tekrarlıyorum yukarıda Toolkit adresleri var oralardan size uygun olanı çekin. Benim versiyonum 3.1 olduğu içn ondan devam edeceğim anlatmaya. CUDA 3.1 versiyonu şuradan indirilebiliyor.
Nvidia CUDA 3.1 gereken her şey
5) Yukarıdaki linke girip scrollu azcık aşağı çekip şunu indiriyoruz: “CUDA Toolkit” ndi tabi 32 bit/64 bit olayına da dikkat edin.
6) Bunun arkasına CUDA SDK’yı indirmemiz gerekiyor. Yeni versiyonlarda adı biraz aldatmacalı olmuş ama olsun. SDK için de şunu indiriyoruz -yine yukardaki linkten, içinde bol miktarda sample var-:
GPU Computing SDK code samples
7) Önce CUDA Toolkiti kuruyoruz. Arkasına GPU Computing SDK code samples’ı kuruyoruz.
8) Kurulumdan sonra masaüstünde “NVIDIA GPU Computing SDK Browser” isimli bi kısayol çıkacak onu açıyoruz. Karşımıza 100’den fazla örnek çıkacak. Onlar incelenebilir.
9) Deneme yapmak için -şiddetle tavsiye edilen- “Bandwidth Test” gelip “Run” diyelim. Çalıştıktan sonra “PASSED” dediyse sorun yok. Diğer uygulamaları da çalıştırabilirsiniz. Acayip şeyler de var orda. Hadi bakalım.
Orjinal belgeden kurarım diyenlere gelsin:
Nvidia CUDA getting started guide
Visual Studio kullanmak isteyenler için ise
Visual Studio’yu CUDA için hazırlamak ve ilk CUDA programını derlemek