Google docs, docs.com, Zoho Writer, Microsoft Office Web Apps derken bunlara bir kardeş daha katıldı hemi de Adobe Flex’in tüm yetenekleriyle arz-ı endam ederek. Silverlight ile o kadar şahane siteler çıktı ki Adobe, Flex’i unuttu sandımdı. Adamlar alttan alttan fıstık gibi proceyi koydular önümüze. Hala da kimse bilmiyor. Gerçi bilse nolacak hiç bi zaman Google Docs kadar hızlı olacağa benzemiyor. Zaten hangi Flex ya da Silverlight uygulaması hızlı ki. İnternetimiz ne zaman süper hızlı olur ve de silverlight ve flex uygulamaları ekran kartını adam gibi kullanır o gün böyle şeyleri masaüstü uygulaması gibi kullanırız. Ben şahsen bilgisayarda kurulu olmayan ofisleri kullanamıyorum zorda kalmadıkça.

Genel olarak şöyle bir menü çıbığı var:

Bu da workspace’ten bir görüntü. Tabi sonsuz tane wörksipeys açılabiliyor:

3 tane seçeneğimiz var temelde:

  1. Adobe Buzzword : Bu bildiğimiz Microsoft Word diyebiliriz de demeyebiliriz de çünkü değil. Yıllarca Word kullandığımız için bize bi office programı ancak bu kadar iyi olabilir gibi gösterildi ama alakası yok. Adobe Buzzword ile temiz bi arayüze ne kadar çok özellik gömülebileceğini göstermiş ders almak isteyene gelsin. Ayrıca 3 tane fontu olan diğer online kelime işlemcilere de tozunu yutturmuş. Myriad Pro gibi aşık olunası bir font var Buzzword'de ki bu Adobe CS serilerinin default fontudur. Tekrar tekrar okutur adama okuduğu şeyi.

Buzzword’de küçük küçük büssürü güzel ayrıntı var. Normal Word’e göre satırlara comment eklemek çok daha kolay mesela. Scrollu çekerken sayfa sınırlarını görebiliyoruz. Onun yanında resim ekleme falan tam oturuyor yazıya. Boyutlandırmada üstten yandan cetveller çıkıyor, kaç santim kaç milim gösteriyor. Hemen sağ altta kaç kelime yazdığımız görünüyor. Bu da Word’de var tabi ki lakin iki saat menülerde gezip bulmak lazım. Adobe pratikçe insana gereken her şeyi elinin altına vermiş.

Zengin metin biçimlendirme olanakları var. Renk seçim olayı falan baya hoş.

Tablo eklemek çok sistematik. O kadar kolay ki satır sütun ekleyip çıkarmak ve boyutlarını değiştirmek o kadar olur. Word’de olduğu gibi kasıntı değil. Tablo ekleyim derken hayatınız kararmıyor.

Sağ tıkı da estetik:

Yazı tipleri de özgün:

2. Presentation: Bu da Powerpoint'e denk geliyor. Yine çok estetik ve kullanışlı lakin yavaş. Slaytlara eklenen resimlere efekt vermek çok kolay ve efekt yelpazesi baya geniş.Slayt ekleme çıkarma kontrol basit. Mesela bu slayttaki resimlerin altındaki yansımaları orcinalde yok acrobat'ın verdiği bir güzellik. Slaytların dizaynlarını değiştirmek kolay ve daha önemlisi arkaplan dizaynları da öyle alelade değil gayet güzel ve estetik şeyler. Rahatlıkla ödev hazırlanabilir. Yavaş olmasaymış bi de.

3. Table: Excel'e denk geliyor demeye dilim varmıyor. Tabi ki denk gelemiyor çünkü excel gibi bi program daha yok. Bu tablo oluşturmak için şahane, fevkalade kolay ve kullanışlı bi araç.Tabloya ekleme çıkarma; tablodan değiştirme çok hızlı. Seçim olayı da güzel.

Velhasıl yavaş da olsa Adobe gayet kullanışlı bir platform oluşturmuş. İlerde 10 mbit internet ve daha güçlü bi işlemcim olunca neden olmasın diyorum ve selam ediyorum.

Hakan Uysal