Oeh daha adını yazarken baydı. Bu oyunun asıl adı Star wars the force unleashed esasında ve konsollara çıktı. Yani PC için yapılmadı. Ancak sonra sonra Star Wars sever ve konsol sahibi olmayan insanların ısrarları üzerine bir PC portu yapıldı. Tamam yapıldı da oldu mu. Bi kere oyunun boyutundan bahsedeyim: 12 gb setup dosyası 25 gb da kurulum sonrası. Durun durun yanlış anlamayın hemen GTA tadında bir içerik bekliyorsanız çok yanılıyorsunuz . Oyun süresi o kadar uzun değil içi çok dolu dolu da değil. O yüzden boyutun aldatıcılığına kanmayın çarpar.

Adının Star Wars olduğuna da bakmayın çünkü bildiğimiz star wars senaryosunu baz almıyor sadece onun ögelerine kullanarak alternatif bir hikayeden devam ediliyor.  Oyun Darth Vader ile başlıyor ki bu dönemde Jedi’lar oldukça azalmışlar ve son kalanları da Darth Vader kendi elleriyle harcıyor. Yine bir Jedi’i infaz esnasında küçük bir çocuk gelip lightsaberi force grip ile eline alıyor o anda Vader anlıyor ki bu çocukta iş var. Gel koçum diyip yanına çırak olarak alıyor ve ona Sith olarak yetiştiriyor. Ki bu noktada bu apprentice biz oluyoruz. Böyle saçı yeni traş gençten bi oğlan. Lightsaberini arkaya dönük tutuyor. Böyle de bi stilimiz var. Lord Vader artık bizi yolluyor son kalan bikaç parça Jedi’i indirmek için. Biz de yavaştan başlıyoruz ve ilerliyoruz. Her bölüm sonunda bir boss ile karşılaşıyoruz ki bunlar Jedi hepsinin değişik Force’ları var. Her bossa değişik taktik gerekiyor ve şöyle ki bosslar çok da zorlu değil. Tek seferde geçilebilir birkaçı hariç. Bosslara bitirici darbeyi vururken bizi dark side’dan caydıracak kelamlarda bulunuyorlar haliyle karakterimizin içine kuşku düşüyor yavaştan. Karanlık tarafa olan sadakette şüpheye düşmeye başlıyor. Palpatine de bundan şüpheleniyor. Kaçar mı pis heriften. Vader’a öldür şunu diyor beni parmakla göstererekten. Vader da orada öldürür gibi yapıyor beni uzaylıyor. Lakin ki maksat Palpatine’e göz boyama. İşe de yarıyor. Bundan sonra benim light side sürecim başlıyor. Darth Vader her bölüm arasında bana taktikleri veriyor hologramı ile. Ben de ona göre Palpatine’e karşı bir plan hazırlıyorum. Yavaş yavaş imparatorluğa sızıyorum bu esnada daha önceden yendiğim Jedilar ile de tekrar arayı iyileştirip yardım istiyorum. En son boss olarak karşıma yine Vader çıkıyor. Korkmuştum başta bu adam yenilmez iki saat uğraştırır diye lakin yapımcılar jest olsun diye son bossu en kolay mı yapmışlar yoksa oyun mu dandik çözemedim. Hiç zorlanmadan Vader’i yamulttum. Palpatine’e karizma yapıyım derken sağolsun eleman koca uzay gemisini kafama indirdi. Uyandığımda Anakin Skywalker’in Lord Vader’a dönüştüğü ameliyat masasında yarı insan yarı robot uyandım. Ama üstüm başım ondan kat kat karizmaydı. Palpatine’i

n sesi duyuldu en son “Finish him” ve dandan cast geçti oyun bitti.

Senaryo çok dolu değil görüldüğü üzere. Belki konsol versiyonları böyle değildir. İçerik açısından şöyle zenginlikler var:

  • Karakterimize istediğimiz üstü başı giydirebiliyoruz. İster bir Sith lordu istersek bir Jedi gibi görünebiliyor.
  • Yolda lightsaber kristalleri bularak kılıca bonuslar kazandırabiliyor ve rengini değiştirebiliyoruz
  • Kombo seçenekleri de konmuş. Çok çok fazla değil ama fazla. Nasıl bir cümle oldu bu şimdi. Kombolar var ama yapması zor belki benim makinem zorlandı ondan yapamadım bilmiyorum. Bence PC portunun dandikliğinden kaynaklanıyor.
  • Force güçlerimiz çeşitli. Yeni güçler kazanıp olanları daha da güçlendirebiliyoruz. Gücü güçlendirmek evet bu tam deyim.
  • Düşmanlar da çeşit çeşit ama belli bir süre sonra oyun tekdüze oluyor. Zaten temelde patakla ilerle hakim oyuna.
  • Lightsaber düelloları estetik görünüyor. Filmdekinden esinlenilmiş bol bol.

Grafikler oldukça güzel. Fizik motoru aşmış zaten. Force grip ve force pushlarda çevre ile inanılmaz etkileşim var. Sağdan soldan kopan parçalar stromtrooperların üstüne düşüyor falan. Sinematikler ayrı güzel ama PC versiyonunda çok fazla kesmişler. Olanlar bile güzel. Karakter modellemeleri de aşmış vaziyette.

Boss ve büyük nesnelerler(!) dövüşlerde bitirme anı için özel bir ritüel yapabiliyorsunuz. Karakterimiz üst üste darbelerle rakibi alt ediyor bu noktada oyun daha çok etkileşimli bir filme dönüşüyor. Şöyle ki “E” çıkıyor ekranda hemen “E” tuşuna basarsanız artistik bir hareket yapıyor karakter geç kalırsanız en baştan yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bazen tuşları algılamıyor ya da o kadar hızlı geçiyor ki bu basılması gereken tuş ne olduğunu anlayamadan sonlanıyor. Bu yüzden tekrar tekrar başlayıp tuşları ezberlemek icap ediyor ki bu benim nacizane fikrime göre oyunun açığıdır.

Oyunda çok fazla açık var. Bi bölümde kocaman uzay gemisini force ile düşürmemiz isteniyor. Kocaman gemi zor oluyor tabi. Başlarda ne tarafa nasıl hareket edeceğimizi oklar ile gösteriyor oyun. Fakat bi noktadan sonra saçmalıyor öneride bulun

muyor falan. Göz kararı ayarlayıp geçtim o bölümü. Çok sinir bozucuydu.

Ayrıntılı grafik ayarlama paneli yok. Oyuna girmeden önce bir boyut ayarlama var o kadar. Bunlar kesinlikle yeterli değil. Oyunun 1.1 patchi ile bunların düzeltildiği söylense de ben yamayı kuramadım. Yarıdan sonra rollbacking diyip oyunu 1.0a döndürdü müteakip defalar. Bu patch ile grafik ayarlama ekranı geliyormuş, oyuna birkaç optimizasyon yapılıyormuş ve birçok bug gideriliyormuş. Oyun belli noktalarda da çökme yapıyor. Bu nedenle oynamadan önce yamayı yapın. Şiddetle öneriyorum.

Star Wars izledikten sonra bi tek bana mı oldu bilmiyorum da Dark Side’i güzelce yaşatan bi oyun olsa da oynasam dedim. Bu oyun o tadı veriyor birazcık. Yeni nesil Star Wars oyun akımının öncüsü olduğundan emsali yok. O yüzden oynanıp güzel vakit geçirilebilir. Force grip olayını güzel yapmışlar. 3 boyutta hareket kasmadan sağlanabiliyor. Lightsaber çok kötü kullanılmış. Odun gibi. Benim bildiğim lightsaber adamı ortadan ikiye böler bu sopa vurmuş gibi etki yapıyor. Hiç olmamış hiç.

Kötü optimizasyon, birçok bug, adam dövmenin zevki, dark side’in çekiciliği. Oynanabilir neden olmasın.

Tam çözüm isteyenlere gelsin:

Star wars the force unleashed ultimate sith edition tam çözüm(walkthrough)

Bu da v1.1 yaması bunsuz oynamayın üzülürsünüz:

http://www.gamershell.com/download_52998.shtml