9172d1253533448-lynx

Bilindiği üzre Ubuntu bütün versiyonlarında karizma kod adlar kullanır. Gutsy Gibbon, Hardy Heron, Jaunty Jackalope falan. Sonuçta hepsi yakın anlamdadır aslında. Mesela birkaçı gözüpek şebek, cesur balıkçıl, havalı tavşan …vb. Son sürüm 10.04’ün adı ise Lucid Lynx olacakmış. Hastasıyım bu isimlerin. Lucid şeffaf demek, Lynx de vaşak adlı hayvan. Zaten Pardus eski sürümlerinde bu ismi kullanmıştı. Gayet hoş bir isim olmuş.

Bu işletim sistemi diğer X.04 ler gibi LTS olacakmış. LTS ne şimdi diyenler için şöyle bişi: Long term support. Yani işletim sistemine 2 yıl kadar destek veriliyor. Patch, meç falan olayları işte. Mesele şu anda 9.10 çıktı. Bu LTS değil. Bunun desteği 6 ay sürüyor yamulmuyorsam.

Ubuntu 10.04‘ün çıkış tarihi Nisan 2010 olarak belirlenmiş. Bug-free olacakmış işletim sistemi vhoa. Bakalım öyle mi olacak acep. Gerçi önceki versiyonlarda da öyle kocaman açıklar görmedik. Benim hoşuma gitmeyen şey ise yine GNOME 2.0 kullanılacakmış. Usta KDE 4.3 çıkmış sen hala GNOME 2 ile masaüstü yapıyorsun olmuyor ama. Koy GNOME 3.0‘ı çıktı. Eminim daha çok kişi Ubuntu kullanır. Nitekim KDE 4.3 de çok güzel olmuş. Pardus’u tavsiye ederim.